Mindful antwoorden op gepieker
Webinar met Filip Raes
Mindful antwoorden op gepieker
Filip Raes: "Ik vind piekeren geweldig. Het is namelijk een heel handige term om het met mensen meteen te hebben over waar ze mee liggen te worstelen. Én het is, wat wetenschappers noemen, een transdiagnostische kwetsbaarheid. Dat wil zeggen dat piekeren een gemeenschappelijke motor is achter heel veel verschillende soorten klachten en problemen: depressie, angst, middelenmisbruik, enz. Als je iets met dat piekeren kunt doen, kun je dus veel vliegen in één klap slaan.
Onderzoek geeft aan dat je best niét in het gevecht gaat met piekeren. Dat is nochtans wat de meeste piekeraars doen - en soms ook hulpverleners! -, en net dat houdt hen gevangen in dat eindeloze gepieker. Een beter antwoord is - correctie: het énige antwoord is: mindfulness.
In deze avondworkshop vertel ik hoe ik doorgaans aan de slag ga met piekeraars en hoe ik ze mindful leer omgaan met hun grote vijand piekeren, zonder dat daarom het woord mindfulness hoeft te vallen en zonder dat ze daarom per se echt aan het mediteren moeten…."
Begeleider: Filip Raes
Filip Raes (1977) is klinisch psycholoog, gedragstherapeut en hoogleraar psychologie aan de KU Leuven. Hij doet wetenschappelijk onderzoek naar wat mensen kwetsbaar maakt voor emotionele problemen zoals depressie en angst.
Raes is auteur van de boeken “Weg van het piekeren” en “Morgen stop ik met piekeren”. Hij is een gewaardeerd opniemaker en veel gevraagd spreker in Nederland en Vlaanderen over thema’s als piekeren, mindfulness, mentaal welbevinden en depressie.
Praktisch
Donderdag 21 november 2024
20.00 tot 21.30 uur
Locatie
Online - je ontvangt een link om in te loggen.
Prijs
Gratis voor leden van de Mindfulnessvereniging
Niet-leden betalen 15 euro